Analiza zemljišta

Osnovno u pripremi parcele je analiza zemljišta i to je svakako potpuno opravdan izdatak jer daje izuzetno bitne informacije o nedostacima na odabranoj parceli.

Rigolovanje

U pripremi zemljišta za sadnju sadnica kalemljenog lešnika značajna mjera je rigolovanje. To je, ustvari, duboko oranje i rastresanje zemljišta na dubini 60-100 centimetara.

Cilj je da se površinski plodniji sloj zemljišta zajedno s mineralnim i organskim – melioracionim đubrivima, premesti dublje, tj. tamo gdje će se obrazovati i najveća masa budućih korena. Istovremeno, dublji a ujedno i manje plodan sloj zemljišta premešta se na površinu. Rigolovanjem se rastresa zbijeni i nepropusni sloj zemljišta. Tačnije razbija se takozvani „ plužni đon“.

Rastresanjem tog sloja zemljišta stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan porast i grananje mladog korena.

Rigolovanje treba da se obavlja najmanje tri meseca prije sadnje. Na taj način dovoljno je vremena za sleganje zemljišta. Ujedno, zemljište se usitni pod dejstvom mrazeva da prihvati celokupnu količinu zimskih padavina.

Najbolje je ako se rigoluje cela površina zemljišta na kojoj će se formirati plantaža lešnika. Tada se za ovaj proces koriste teški traktori i jednobrazdni plugovi ili podrivači za veću dubinu.

Sadnja

Kod sadnje je neophodno ispoštovati osnovno pravilo da se sadnica posadi na dubini na kojoj je bila u rastilu. Inače preduboko posađena sadnica stagnira godinama pre nego što krene u normalan rast.

Takođe oko samog korena nikada ne stavljati stajsko ili bilo koje đubrivo, već sitnu zemlju iz iskopane rupe.

Raspored sadnje

Kalemljeni lešnik zahteva u opštem slučaju razmak od 4 metra ismeđu stabala i 4,5 do 5 metara između redova, zbog kasnijeg prolaska mehanizacije. Gustina sadnje kalemljenog lešnika je nešto veća od gustine sadnje žbunastih formi, znači oko 500 do 550 stabala po hektaru.

Kada je u pitanji gustina sadnje najbolje je pratiti šemu sadnje na slici koja sledi.

 Na slici su prikazane dve sorte oprašivači, međutim poželjno je da budu prisutne bar 4 sorte oprašivači i jedna primarna sorta.

Sistem kap po kap

Parcela na kojoj se planira podizanje zasada kalemljenog lešnika mora imati mogućnost postavljanja sistema kap po kap za polivanje. Ne samo zbog neophodnog zalivanja, već i zbog primene vodotopivih đubriva i drugih sredstava.

Nega i prihrana

Neophodno je poštovanje recepta za godišnji tretman po savetu stručnjaka za ishranu i zaštitu bilja. Uz pravilnu negu i prihranu realno je da se ostvari očekivani rod.

Primer moderne plantaže je dat u sledećem linku: Zasad lesnika koji je podigao Nikola Dzomba iz Kule i najveca sortirka za lesnik u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *